Navlegranulom (Kødnavle)

Del på sociale medierShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Et navlegranulom (granuloma umbillicales) er en rød, fugtig bule af væv der nogle gange ses omkring navlen hos en nyfødt baby efter navlestumpen er faldet af. 

Efter barnet er født bliver navlestumpen siddende et stykke tid efter. Her er det vigtigt at forældrene holder navlestumpen ren og tør. Efter et stykke tid vil den falde af. Her vil der i nogle tilfælde vokse en rød og fugtig bule af væv ud, der hvor navlestumpen sad.

Et navlegranulom er dannelse af bindevæv, der vokser op fra bunden af navlen under helingsprocessen efter navlestumpen er faldet af. Det er noget hvidgulligt granulationsvæv og derfor kan det også væske lidt.

Forældrene bliver ofte forskrækkede når de ser et navlegranulom, men det ser værre ud end det faktisk er. Et navlegranulom gør IKKE ondt på barnet, for der er ingen nerver i den. Huden omkring kan blive rød og irriteret.

Et navlegranulom kaldes også hyppigt i folkemunde for en kødnavle, fordi den ligner et stykke kød.

Hvorfor får babyen et navlegranulom?

Man ved ikke helt hvorfor nogle babyer får et navlegranulom og hvorfor andre ikke gør. Man mener måske det har noget at gøre med at navlestumpen tager for lang tid om at falde af. I nogle sjældne tilfælde kan det skyldes en infektion i navlen.

Det har ikke noget at gøre med at forældrene ikke har passet navlestumpen ordentligt eller holdt den ordentlig rent. Det kan dog være en god ide at forebygge ved at skifte bleen ofte og forhindre at bleen lukker for tæt omkring navlen, da der så kan spærres en del varme og fugt inde.

Hvordan fjernes et navlegranulom?

Hvis der kommer et navlegranulom holdes denne ren og tør, ligesom man gjorde med navlestumpen. Herefter vil den efter nogle uger falde af, af sig selv, ligesom navlestumpen gjorde det. Du kan bruge vand og sæbe til at gøre granulomet rent.

I svære tilfælde kan lægen pensle navlestumpen med lapissalve (sølvnitrat) på en vatpind. Sølvnitrat er stærkt ætsende og lægen er derfor meget opmærksom på ikke at ramme andet end selve navlegranulomet. Derfor er det meget vigtigt at barnet holdes helt stille imens. Sølvnitrat dræber navlegranulomets væv og får den derfor ofte til at falde hurtigt af. Det gør overhovedet ikke ondt for barnet at få sølvnitrat på navlegranulomet, fordi der ikke er nerver i granulomet.

Når lapissalven smøres på navlegranulomet, bliver den mere hvid i farven på de områder der er berørt. Nogle gange får man kun 1 behandling, men af og til giver lægen 3-4 behandlinger med 2-3 dages mellemrum.

En anden mulighed er at smøre binyrebarkhormon i form af dermovat på navlegranulomet, fryse med flydende nitrogen eller at anvende sprit swaps. I meget sjældne tilfælde kan man skære blodforsyningen til granulomet væk, så den visner væk.

Bliver navlen pæn igen?

Selvom barnet har fået et navlegranulom, bliver navlen nøjagtig lige så pæn som hvis barnet ikke havde fået det. Så der er ikke nogen grund til bekymring.

Del på sociale medierShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 comments

  1. Er det ikke noget med at sundhedsplejersken kan smøre det der lapissalve på? Behøver man have fat i lægen?

    1. Hej Birgitte!
      I gamle dage var det sundhedsplejersken, men i dag er det blevet en lægeopgave, så de må ikke mere. Dermed skal jeg ikke sige at der ikke er nogen sundhedsplejersker der gør det stadigvæk. Årsagen er at lapissalve jo netop kan ramme andet væv og så bliver det en lægeopgave at behandle det.

  2. Må barnet komme i svømmehal? Vi var til læge igår og fik duppet med søvnitrat. Glemte at spørge ☺️

  3. Det er forbudt at bruge Lapis/ sølvnitrat på grund af risiko for ætsning af tilstødende hud.
    Man kan bruge daglig smøring med potent steroidcreme ( hormoncreme).

Join the Conversation

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *